Úvod » Program > POZOR, ZMĚNA!!! Petr Kuchař - ředitel odboru hlavního architekta MV ČR

Předešlé akce

Říjen 2018
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             

POZOR, ZMĚNA!!! Petr Kuchař - ředitel odboru hlavního architekta MV ČR

08.10.2018 | 18:30 h

 „Vláda schválila klíčový dokument, který definuje základní principy, na kterých mají být ICT služby státu postaveny. Na jejich základě jsme vytvořili Národní architektonický plán a u všech nových ICT projektů tak podle nařízení vlády před zahájením realizace posuzujeme, zda jsou navrženy v souladu s  těmito principy,“ říkal Petr Kuchař před dvěma lety v novinách. Mezi tím získal ocenění za vynikající manažerský přístup, když se se svou zkušeností zakladatele soukromé velké IT společnosti vrhl po hlavě do řízení ve státní správě. 
Jak jsme tedy na tom s elektronizací státní správy dnes? Co nám přinesla a co ještě přinese? Letos v červenci odstartoval elektronický občanský průkaz a nabídl online přihlášení k prvním elektronickým službám úřadů.  Jak to funguje, jaké to má chyby a jakou prognózu? Jak to bude dál a jak jsme daleko od bodu, kdy budou mezi úřady obíhat dokumenty a ne lidé? Jako moc to může zhatit anebo urychlit správná politika? 
Letos v červenci Petr Kuchař pro MF Dnes uvedl: 

"Chceme se držet několika zásad. První je, že občan má mít právo zvolit komunikační kanál s veřejnou správou. Nadále si bude moci dojít na úřad, kde ho obslouží úředník v konkrétní agendě. Stále bude také existovat asistovaný výkon veřejné správy skrze Czech Pointy na úřadech i poštách. Třetí způsob je samoobslužná komunikace s úřadem přes internet a za pomoci elektronické občanky. Všechny online službyúřadů budou postupně přibývat na Portálu občana. Co se týká voleb přes internet, to je politická otázka, zajistit to umíme." 
Co všechno má Petr Kuchař, dnes hlavní státní " ajťák" na starost?
Na pozici hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra pracuje čtyři roky. Jeho úkolem je posuzovat po odborné stránce investice do nových nebo stávajících IT systémů všem resortům a propojovat občany a úřady online.
Proto se ho lze zeptat prakticky na cokoli. Tak tu příležitost nepropásněte. 
Přeji krásný večer s jedním z vás a těším se na viděnou! 
Pavlína Wolfová