Úvod » Program > Architekt kupónové privatizace - Dušan Tříska

Předešlé akce

Listopad 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             

Architekt kupónové privatizace - Dušan Tříska

07.11.2016 | 18:30 h

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Fakultu technické a jaderné fyziky ČVUT. Titul kandidáta věd získal na Vysoké škole ekonomické v oboru ekonomie. Mezi lety 1979 až 1990 působil jako vědecký pracovník ekonomického ústavu Československé akademie věd. Na počátku devadesátých let se coby nejbližší spolupracovník Václava Klause významným způsobem podílel na realizaci Kuponové privatizace. Do té doby, než vyšlo najevo, že v minulosti spolupracoval se Státní bezpečností a byl nucen stáhnout se z politických funkcí a podílet se na své kuponové privatizaci pouze jako řadový úředník.

Taková byla doba, což dnes mnohým zní, jako neuvěřitelné. Stejně neuvěřitelné bude po sedmadvaceti letech vyslechnout příběh ekonomiky, která ze dne na den přešla z plánovaného hopodářství a systému pětiletek do raného kapitalismu. U toho Dušan Tříska byl, tedy viděl pod sukně a do sejfů těm, co vládli předtím a spoluzakládal sejfy těch, co přišli po nich. 
Dušan Tříska považuje, kritikám nazvody, kuponovou privatizaci za geniální nápad. Viktor Kožený - další legenda té doby, dnes živořící na Bahamách - je, dle něj, stále hrdinou doby a trvá na tom, že je nevinný, ačkoli Spojené státy americké i  Česká republika se jej snaží přivést před soud a je na něj vydán mezinárodní zatykač. V médiích bývá přezdíván „pirát z Prahy“, zbohatl právě díky privatizačním investičním fondům. 

Dušan Tříska pracuje jako odborný asistent na katedře ekonomie Vysoké školy ekonomické v Praze a do porevoluční politiky ještě vstoupil návrhem vrácení tak zvaného majetkového cenzu do volebního systému. O pojmu volební cenzus píše wikipedie například toto:  " ...stanovuje nerovné volební právo a váha hlasů voličů je posuzována podle jejich příjmu z daní či majetku." 
Přijďte se seznámit s Dušanem Třískou, těším se na něj i na vás. 
Vaše Pavlína Wolfová