Úvod » Program > Jaké byly

Předešlé akce

Listopad 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             

Jaké byly

07.11.2016 | 18:30 h

Dušan Tříska, dnes vysokošškolský učitel, vzpomíná na devadesátá léta jako na něco, co nic nepřekoná. Profesně, coby ekonom, byl po sametové revoluci u něčeho nejen neopakovatelného, ale v celoživotním a v podstatě i celosvětovém kontextu unikátního. Měl možnost měnit věci, být hybatelem i prostředkem změny. Jako pravá ruka Václava Klause a konstruktér projektu kupónové privatizace si, lze konstatovat,  dle jeho nadšení pro věc, si užil.
Jak uvedl už v mnoha rozhovorech - parafrázuji  jeho větu „Pro mě jako pro ekonoma to byl fascinující zážitek. Vyměnil bych pravou ruku za to, mít příležitost prožít privatizaci ještě jednou. "
Tříska mluví zábavně a nečekaně otevřeně o mnoha pestrobarevných charakterech politiků oné doby, o velkých událostech - ať už porevolučních vyjednáváních či dělení Československa. " Nikdo tehdy netušil, co se má dělat a jak se to má dělat. Byla tu zelená louka, na které se muselo začít stavět. Jezdily za námi největší ekonomické mozky světa, které s námi diskutovaly, jak celou situaci vyřešit. Pro nás pro všechny to byl nezbytný krok do neznáma. Proto se mi nelíbí řeči různých mudrlantů, kteří teď říkají, že se to mělo udělat tak či onak," říká a otevřeně komentuje legislativní prostor ( slovy Václava Klause  "neprostor" ) té divoké doby.
Kdo tedy je Dušan Tříska? 
Vystudoval Fakultu technické a jaderné fyziky na ČVUT v Praze a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV. Spolu s Tomášem Ježek a Václavem Klausem je považován za hlavního tvůrce kuponové privatizace. Počátkem devadesátých let byl náměstkem ministra financí a k Václavu Kalusovi má blízko i dnes. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je spolumajitel firmy FSP, která se zaměřuje na „projekty nových společensko-ekonomických systémů“.