Úvod » Program > My v léčce 'rádobyhumanismu' podle Jefima Fištejna

Předešlé akce

Listopad 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             

My v léčce 'rádobyhumanismu' podle Jefima Fištejna

21.11.2016 | 18:30 h

Opakování pro začátečníky: Jefim Fištejn, rodák z Kyjeva, publicista Rádia Svobodná Evropa i Českého rozhlasu a mezinárodně politický komentátor je v Česku žijící a česky píšící novinář, esejista a scenárista židovského původu. Nejvíce je znám právě pro letité působení v Rádiu Svobodná Evropa. Dva roky zastával post šéfredaktora Lidových novin.

Jeho vhled do mezinárodních vztahů je obdivuhodný, specialitami jsou mu Rusko a USA a vztahy mezi nimi. Ale dokáže se bavit i jinak - napsal scénář k muzikálu, spoluvytvářel několik vzpomínkových knih zpěvačky Lucie Bílé, překládá a jako specialista se zamýšlí na úlohou médií v dnešní společnosti. Téma antisemitismu ho samozřejmě zajímá celé roky. Jako jednoho ze svých poradců si vybral Jefima bývalý předseda české vlády Jan Fischer. 


"Evropa je v léčce politické korektnosti a rádobyhumanismu,“ říká Jefim Fištejn v nedávném rozhovoru pro Reflex na téma uprchlické krize. A dodává: " Žijeme v systému politické korektnosti, který nám znemožňuje rozlišovat mezi utečenci. Pro nás je běženec z Porýní-Vestfálska stejný jako běženec z kanibalských kmenů v Papui-Nové Guineji. Přihlížení k realitě by mělo vést k uznání, že lidé a jejich kultury jsou různé, a proto musíme k nim přistupovat různě – jedněm jen pomoci, a druhé naopak přijmout. Evropa v léčce politické korektnosti došla k tomu, že běženec ze Sýrie je stejná jednotka jako Ukrajinec, Rus nebo Bulhar, kteří mají s námi společný kus dějin, hovoří podobnou řečí, a hlavně v minulosti dokázali, že jsou v našem prostoru dobře integrovatelní." 


Spojené státy Americké s novým prezidentem v čele, výhled dalšího napětí mezi světovými mocnostmi, uprchlická vlna a její dopad na Evropu, Evropská unie po Brexitu ... a spousta dalších věcí, které lze nejlépe probrat právě s Jefimem Fištejnem. 


Přijde do svého domovského klubu VBC na pár skleniček s námi v pondělí 21.11. 
Těším se na viděnou! Pavlína Wolfová