Úvod » Program > Antonín Kokeš - ANTONÍNOVO PEKAŘSTVÍ

Předešlé akce

Červen 2017
PO ÚT ST ČT SO NE
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             

Antonín Kokeš - ANTONÍNOVO PEKAŘSTVÍ

05.06.2017 | 18:30 h

Pečení chleba považuje za vrchol pekařského umění. Dobrý rohlík koupíte skoro všude, ale chleba ne, domnívá se Antonín Kokeš. S receptem prý problém není, ale pece jsou výzva. Kokeš dovezl do Česka úplně nové, dosud u nás nevídané pece na chleba, inspiroval se  v Německu. Jakmile se podařilo"  vyladit správné teploty a množství páry," začali jeho pekaři péct chleba " zákazníkovi na míru." Pecny z jedné pece jsou "jen"  propečené, z druhé mají kůrku tmavě hnědou a křupou. Co zákazník, to bochník. Své zákazníky Antonín Kokeš zná, oni znají jeho. 


"U nás mi chyběly dvě věci. První byl kvalitní chléb. Ne, že by se dnes nedal koupit, ale někdy je těžké ho sehnat. Druhou věcí, kterou jsem postrádal, byla atmosféra samotných pekařských krámků. Je to nádherné prostředí, které stojí za to ukázat. Bohužel, u nás řada pekáren svou duši ztratila. A za těch 25 let po revoluci se v nich změnilo jen málo. Řada z nich vypadá pořád stejně, nepřizpůsobují se dnešnímu světu a zákazníky lákají maximálně na své výrobky, které se často dováží odjinud. To mi přijde málo. Ve Francii, Švýcarsku a hlavně v Německu je trend docela jiný. Pekárny tam bývají spojené s kavárnami, cukrárnami, koupíte si v nich salát i polévku. Stávají se místem setkávání, odkud zákazník nezmizí ihned po zaplacení nakoupeného pečiva, ale rád si tu ještě posedí a popovídá," říká Antonín Kokeš v rozhovoru pro podnikatelský server.

Jeho síť pekařství a postoj k podnikání dávno proslul za harnicemi hlavního města. Původně podnikatel, manažer společnosti Albi, organizátor, zarputilec, jen ne pekař, se do díla pustil s vervou a dneska se o jeho pekárně mluví jako o místě s duší.
"Že nejsem pekař, nebylo vůbec problém. Při zakládání pekařství jsem čerpal ze zkušeností z Albi. Pořád se jedná o firmu, a ta je pro mě hlavně o vedení lidí a projektů. Základem proto bylo sestavit schopný tým a vytvořit dobrý koncept, což se povedlo. Pomocníků a lidí, kteří mi na začátku dávali rady, bylo hodně. Dispozičně mi se zařízením výrobní části pomohl gastrokonzultant, tvůrkyní receptur je výborná Kateřina Frágnerová, pekař a technolog Josef Snášel se zase díky práci i na jejich straně bezkonkurenčně vyzná v nabídkách a zákulisí výrobců pecí. Lidé z firmy doubleshot, od které bereme kávu, mi zase vymluvili klasické kavárenské stolečky. Majitel Jarda Hrstka mě donutil dát do prodejny jeden dlouhý dřevěný stůl a lavice."   


Těším se na vás! Pavlína Wolfová