Úvod » Program > Designér Michal Froněk

Předešlé akce

Duben 2018
PO ÚT ST ČT SO NE
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Designér Michal Froněk

09.04.2018 | 18:30 h

" Hodně inspirující jsou pro mě 50. a 60. léta, která se u nás naštěstí dají ještě stále koupit za pár korun. Dobové židličky se hodí i k moderní nerezové kuchyni.To není nic proti ničemu, a když budou v místnosti viset ještě kubistické hodiny a abstraktní malba z 60. let, tak z toho může být docela příjemná kompozice, kterou bych doporučil i do suchých interiérů Olgoje Chorchoje. Ne náhodou investorům říkáme, ať si přinesou své věci, starožitnosti, vzpomínky. Už jsme ale samozřejmě realizovali i interiéry, které jsou jenom bíločerné, je v nich jedno sofa a jinak nic, protože klient je takový a nic jiného nechce.“
Získáte vhled do práce umělce, který se ale necítí být napdpozemským a je uvyklý naslouhcat klientům. Jistě to plodí spousty poučných historek. Michal Froněk , narozený v roce 1966, založil v roce 1990 spolu s Janem Němečkem studio Olgoj Chorchoj. To dodnes prosperuje, dál šíří skvělé a nosmě jméno mongolského červa (proč asi?). Mimo podnikání Michal Froněk vede ateliér design výrobků na VŠUP Praha, kterou sám kdysi absolvoval.
Pro zajímavost níže pro Insidecor popisuje impulzy, které ho přivedly k zájmu o výtvarné umění: 
"Dědeček měl plynovou masku z druhé světové války, sousedi měli na dvorku předválečný bunkr řopík a v ulici stál zrezlý tatraplán, který vypadal jako leklá ryba. Myslím, že člověk se nutně nemusí narodit v rodině architekta, aby se jedním také stal, záleží to spíš na subjektivním vnímání věcí, které nás obklopují. V rodině mě ovlivnilo například to, že jsem vyrůstal na Letné, moje máma se rozhodla vymalovat byt na černo a sousedili jsme s Mikulášem Medkem. To všechno se člověku pak v hlavě zkombinuje a navzájem ovlivňuje."
Spolu s Janem Němečkem patří Michal Froněk mezi nejvyhledávanější designéry dneška. 
Nenechte si, prosím, jeho návštěvu ve VBC ujít. 
Vaše Pavlína Wolfová