Úvod » Program > Jaká je dnešní Čína? - publicista Viliam Buchert a student Jaroslav Tecl

Předešlé akce

Prosinec 2019
PO ÚT ST ČT SO NE
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Jaká je dnešní Čína? - publicista Viliam Buchert a student Jaroslav Tecl

09.12.2019 | 18:30 h

Tentokrát to bude " double". Hozenou rukavici večeru o Číně přijal, kromě publicisty Viliama Bucherta, také syn našeho člena, student Jaroslav Tecl. Čtvrtým rokem studuje bakalářský obor čínská filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci a tento akademický rok složí státní závěrečné zkoušky.

Tedy bude setkání dvou pohledů - letitého komentátora a novináře a studenta.  

"I když je můj obor zaměřený zejména na jazyk, věnujeme se mimo jiné i dějinám, geografii a literatuře Číny. V červnu tohoto roku jsem také úspěšně složil zkoušku HSK 5, což je druhý nejvyšší stupeň oficiálních zkoušek jazykové dovednosti čínštiny (přibližně se rovná úrovni B1-B2)," říká o sobě Jaroslav Tecl.

V předchozím akademickém roce absolvoval roční studijní pobyt ve městě Čchang-ša v provincii Chu-nan v jižní části ČLR. " Ačkoliv hlavní náplní pobytu bylo studium jazyka, měl jsem dostatek času i příležitostí se věnovat i jiným aktivitám a především možnost seznámit se se spoustou zajímavých lidí s odlišnými životními zkušenostmi, což mi poskytlo různé pohledy na Čínu a život v ní."  

Jaroslav Tecl tedy v rozhovoru představí, co viděl, slyšel a prožil. Na něj naváže publicista Viliam Buchert. 

Čína prodělala v posledních desetiletích obrovskou ekonomickou a společenskou proměnu, která nemá v moderní lidské historii obdoby. Ta ji kapatultovala mezi nejvlivnější a nejdynamičtější státy světa. Jaká je ale ve skutečnosti? Co se skrývá na pozadí fantastického růstu? Kde jsou úzká místa a úskalí?

O tom bude diskuse s publicistou Viliamem Buchertem. Ten o Číně napsal od roku 1989 stovky článků, nejlidnatější zemi světa navštívil dvanáctkrát, dělal rozhovory s čínským premiérem i tibetským dalajlamou, byl také reportérem na olympiádě v Pekingu či na světové výstavě Expo v Šanghaji.

Viliam Buchert pracoval dvacet let jako redaktor, komentátor a zástupce šéfredaktora v deníku Mladá fronta Dnes, pak několik let v časopisu Reflex jako zástupce šéfredaktora a vedoucí webu. Je také spoluautorem knih "Figury na válečné šachovnici" a "Pchjongčchang 2018". Dnes publikuje především v týdeníku Reflexu a v deníku E15. Jeho snem je i vydání reportážní knihy o Číně, která by mapovala posledních třicet let v této zemi.

Na viděnou se těší Pavlína Wolfová