Úvod » Program > Josef Zieleniec - bývalý ministr zahraničí ČR

Předešlé akce

Prosinec 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
             

Josef Zieleniec - bývalý ministr zahraničí ČR

05.12.2016 | 18:30 h

" Česká republika má bohužel silný sklon k provinčně národoveckému opatrnictví. Ať máme, nebo nemáme nejproevropštější vládu, chování ministrů uvnitř evropských institucí je pořád stejné: většinou tam mlčí, mnozí ani neumí promluvit jinak než česky. Tak se nemohou ani neformálně pobavit se svými kolegy. A v těchto kontaktech se přitom tvoří evropská politika. Zkuste si vzpomenout na nějakou významnou iniciativu České republiky či projekt, k němuž by se někdo připojil. To je samozřejmě voda na mlýn pro sebestředné exhibicionisty, kteří chtějí zaujmout a vyplňují uvolněný prostor radikálními výroky, ať to byl Václav Klaus, nebo teď Miloš Zeman. Při pohledu zvenku je to směšné. Z hlediska našich národních zájmů je to smutné." řekl naposledy vloni v rozhovoru s redaktorem HN první český ministr zahraničí a bývalý europoslanec Josef Zieleniec, který nyní přednáší na New York University v Praze.

Byl jedním z prvních, ne-li jediným v té době u nás, kdo veřejně připustil, že Británie by mohla vystoupit z EU. Vloni ve stejném rozhovoru totiž uvedl: " Neslučitelnost britské strategické vize a kontinentální vize není nová věc, ale je to především britský problém. Neustálé manévrování mezi výlučností a potřebou nebýt izolován je věc, která byla přítomna v britské politice téměř po celé 20. století. Premiér Cameron udělal strategickou chybu, že se snaží vyrovnat britským euroskeptikům, místo aby se jim postavil. Když se podíváme na britský průmysl nebo finanční sektor, tak představa odchodu z jednotného evropského trhu je mimo možnost Británie to zvládnout bez obrovských ekonomických problémů. Evropa je pro Británii důležitější než Británie pro Evropu."  
Josef Zieleniec je ročník 1946. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Před rokem 1989 pracoval ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a ekonomiky a později v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. 


Počátkem roku 1990 Josef Zieleniec spolu s Janem Švejnarem založil a stal se prvním ředitelem Centra pro ekonomický výzkum a vzdělávání (CERGE) na Univerzitě Karlově v Praze. V té době byl Josef Zieleniec rovněž jmenován docentem ekonomie a stal se členem Vědecké rady Fakulty sociálních vědUniverzity Karlovy v Praze. Je spoluzakladatelem Občanské demokratické strany.


Po rozdělení Československa 1. ledna 1993 byl jmenován ministrem zahraničí samostatné České republiky. Po volbách v roce 1996 zastával úřad místopředsedy vlády a ministra zahraničí. Během svého působení na Ministerstvu zahraničí Josef Zieleniec zahájil a vedl jednání, která vyústila v historické smíření mezi Českou republikou a Německem.
V říjnu 1997 Josef Zieleniec odmítl přijmout kontroverzní rozhodnutí o financování Občanské demokratické strany a odešel z vlády a z ODS. V roce 2000 byl, jako nezávislý, zvolen senátorem . 
V roce 2004 se Josef Zieleniec stal poslancem Evropského parlamentu na kandidátce SNK-ED. V Evropském parlamentu byl členem zahraničního výboru.
V roce 2009 se po ukončení mandátu v Evropském parlamentu vrátil k povolání vysokoškolského učitele. Přednáší na pražské pobočce Newyorské univerzity.